Zweiländerrundfahrt

Dit jaar kozen we voor KrolActive Radsportferien als organisator van onze inmiddels traditionele fietsreis.  De etapperondrit door Zwitserland en Italië kon ons dermate bekoren met diverse bekende cols uit de Tour de Suisse en de Giro d’Italia. Ze vormen het decor voor een fietsweek vol klimplezier, waarbij we de col-lectie verder uitbreiden. In het routeschema van onze reis zijn dit jaar o.a. opgenomen: Flüela, Ofen, Stelvio, Foscagno, Bernina, Albula, San Bernardino en Gotthard (Val Tremola). Op de ‘rustdag’ wacht ons verder de Mortirolo en Gavia…

Het rittenschema van de twee colpadres ziet er als volgt uit:

Zondag: Sedrun – Davos-Clavadel 126 km / 2200 hm 
De route begint met  een afdaling richting Ilanz en dan een licht steigende weg naar Versam, waarna u een prachtig uitzicht op de Rheinschlucht krijgt. De route gaat dan via Chur naar de Lenzerheidepas. Een stevige klim over een helaas drukke weg. Even na passage van Lenzerheide rijden we echter via Lantsch richting Davos door een rustig dal.

Maandag: Davos-Spondigna 99 km/1900 hm 
Vrijwel na het vertrek begint de Flüelapas. Na 14 km. klimmen komt de top in zicht, waarna een afdaling volgt richting Susch. Vervolgens gaan we naar Zernez, waar we de weg nemen naar de Ofenpas. Deze weg gaat door het Nationaal Park naar de pashoogte. Na het passeren van deze pas volgt een mooie en lange afdaling richting Italiaanse grens. Vervolgens gaat u via Prato allo Stelvio naar Spondigna.

Dinsdag: Spondigna-Livigno 85 km/3100 hm   
Een van de mooiste, maar ook een zware etappe van deze rondrit. ‘s Morgens rijdt u vanuit het hotel meteen al de fameuze Stelvio, met een hoogteverschil van 1800 m. in 25 km. Het is een prachtige col, een “must” voor iedereen. Na eveneens een mooie afdaling met veel tunnels, gaat u voor Bormio rechtsaf richting Livigno. Na eerst een vlak stuk, begint na Isolaccia de Passo di Foscagno met ongeveer 1000 hoogtemeters. Tot slot nog een “klein” bergje, de Passo d’Eira, alvorens af te dalen naar het belastingparadijs Livigno.

Woensdag is een rustdag voor eventuele belastingvrije inkopen of … voor de echte liefhebbers een “rondje” over de  Mortirolo en Gavia vanuit Bormio.        

Bormio-Bormio 112 km / 3000 hm                
Wij vertrekken met onze bus en aanhanger naar Bormio, en vandaar rijden wij met de fiets over de beruchte Passo di Mortirolo (max. 20%) en de beroemde Passo di Gavia. Na 112 km en 3000 hm komen we weer terug in Bormio en rijden gezamenlijk met de bus en aanhanger terug naar ons hotel in Livigno.

Donderdag: Bormio-Thusis 102 km / 1600 hm 
Na het verlaten van het wintersportdorp Livigno begint de weg al vrij snel te stijgen naar de Forcola di Livigno, na de afdaling wordt ook weer de grens gepasseerd met Zwitserland en begint de korte klim van 4 km naar de Berninapas. Na de passage van deze pas volgt een goed lopende afdaling richting Samedan, waarna we naar La Punt rijden. Vanaf hier begint de Albulapas, een klim die in de eerste kilometers behoorlijk steil is, maar voor de top afvlakt. Na de passage van deze pas volgt een lange, prachtige afdaling via Tiefencastel naar Thusis.

Vrijdag: Thusis-Bodio 116 km / 1700 hm 
Vanuit het hotel begint vrijwel direct de lange klim naar de Passo del San Bernardino. Deze klim van ruim 42 km zal geen problemen opleveren, aangezien de stijgingspercentages gering zijn. Op de top wacht u een zeer lange afdaling (56 km) richting Bellinzona. Tot slot volgt nog een relatief vlak stuk via Biasca naar Bodio.

Zaterdag: Bodio-Sedrun 84 km. 2500 hm 
Na het vertrek richting Airolo gaat het 37 kilometer regelmatig omhoog met twee keer een behoorlijke stijging. In Airolo nemen wij de “oude” Gotthardpas, beter bekend als “Val Tremola”  en beroemd en berucht door de kasseiachtige weg. Deze klim bevat 30 haarspeldbochten. Na een helaas drukke, maar ook snelle afdaling bereiken we Andermatt. Als toetje staat nog de Oberalppas op het programma.

Cime de la Bonette 2010
 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s