Moser is een goeie gozer

11/7: Davos-Clavadel – Spondigna          
cols: Fluëlapass, Passo del Fuorno (Ova Spin)
98 km   
1750 hm
avg 22,3
OP 41

Ontbijtbuffet in het Sporthotel van Clavadel? Daar valt niks van te zeggen, prima verzorgd. Voor de link met Moser (Hollandse fonetica [‘moozer]) moet u nog even wachten…
Vandaag brengt de tweede etappe ons in een kleine 100 km naar de voet van misschien wel de allermooiste: de Stelvio. Om daar te geraken moeten we eerst naar beneden richting centrum Davos. De zon is al volop van de partij, bij vertrek iets voor tien in de ochtend hebben we geen isolerende hulpstukken van doen.

Vrijwel meteen na de doortocht door Davos begint de klim naar de pashoogte van Fluëla. Die valt makkelijk te beschrijven: de eerste zes kilometer aan zes procent gemiddeld (en constant). Dat bolt echt lekker. Even lijkt het een drukke weg te zijn maar ook dat valt best mee. Temeer deze col, eens je iets verder bent opgeschoten, zich ook nog van z’n mooiste kant laat zien. Na, hmmm, twee dagen Zwitserland met voorsprong de mooiste tot hier. Hans had ons al verwittigd voor een laatste hekel stuk vanaf het bruine huis (geloof me, dat huis mis je niet als ze je dat zo zeggen) maar het valt uiteindelijk best mee. Een verwittigd man is er twee waard zeker?

Op de top van deze col eindelijk het verwachte col-bordje. Dat was gisteren helemaal niet hte geval. Eentje dat flink meewerkt nog ook. Het draait alle kanten uit, dus kan je de foto oriënteren zoals je dat zelf wil. De top is trouwens net als de hele klim mooi te noemen, met diverse meertjes, leuke vergezichten. Het maakt waarom de ene col leuker is dan de andere. Deze scoort hoog! Ook letterlijk, met zijn 2380 meter één van de hoogste ooit beklommen. (En dat zijn er ondertussen toch nogal wat…)

De afdaling brengt ons in dertien kilometer naar Susch, waar we dan na een kort tussenstuk terug omhoog moeten richting Ova Spin. Ova Spin is een tussenhoogte op weg naar de Ofenpass, die ons richting Italië voert. De helling naar dit ‘oord’ (er is niks daar) is wisselvallig. Zo eentje van het soort 5% is in werkelijkheid 2% + 8%. Nu ja, de benen voelen goed, we gaan vlot en met de gedachte van de middagstop zijn we er zo. De stop ligt vier kilometer verderop aan een grenspost met Italië, aan de tunnel naar Livigno, waar we later deze week nog logeren.

Lunch aldaar in het zonnetje, kleertjes drogen want toch al behoorlijk gezweet met deze warme dag. Lunch beetje als daags voordien: nen boterham ‘woardade ne boer mé van zijn peird kunt sloan’, zoals ze bij ons zeggen. In deze streken zijn broodsnijmachines een gat in de markt, dus de authentieke broden vallen dik uit, het beleg is rijkelijk te noemen. Koffie erbij, koekje, beetje fruit. Leuke tussenstop. Temeer nadien slecht één col moet overwonnen worden vooraleer er een duik volgt naar Prato, 40 km verder. Een duik die zo leuk is, dat Hans ons vervoegt na de stop.

Ofenpas, ofte passo del fuorno is niet de zwaarste. Alleen de laatste 1,5 km is lastig met zijn % richting 10. Door de combinatie van goede benen en Hans wordt de top licht competitief. Ach, 1 km zal het verschil niet maken in de zware tweedaagse die volgt. Hoop ik. Steve plant zijn laatste kilometer anders in, maar komt te laat…

De duik gaat snel, ondanks tegenwind. De belofte aan ons eigen van een Gelato in Prato werkt daar ook aan mee, vrees ik. Maar een Amarenabecher / Amarettobecher op een zonnig terras aan de voet van de Koningin der Alpenwegen. Een mens kan er slechter vanaf zijn.

Spondigna is een gehucht drie km verderop. Morgen treken we van daaruit over de Stelvio naar Livigno. Dan zullen de benen wel laten weten hoe het zit, ondertussen proberen wij gewoon te genieten van de schitterende col die de Stelvio en zijn omgeving biedt.

Nog niet al te moe, en zeker nog niet voldaan. Moser is een goeie gozer. Ik kom er nog op terug.
Met Italiaanse groeten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s