1. Bernardino 2. Fluëla

15/7:  Thusis – Bodio
cols: Passo del san Bernardino
117 km                
1660 hm
avg 25,4
OP 38

Met een kleine hartje het gordijn open getrokken vanmorgen, om de hemel te bekijken. Er wacht ons een klim van 45 km gevolgd door een schitterende afdaling, die we deze keer niet graag in de bus zouden doen. Hans heeft thuis geslapen dus ontbijten Steve en ik alleen in Hotel Weiss Kreuz. Het meest uitgebreide ontbijt tot dusver, inclusief eitje. Hans komt na het ontbijt aan en brengt goed nieuws. De vallei waar we heen gaan, aan de voet van de Gotthard – pas, verwacht 27 graden vanmiddag.

Voor de zekerheid toch maar vertrokken met arm- en beenstukken, goed ingeduffeld dus. Bij het buiten rijden van Thusis gaat het meteen 7% omhoog maar de totale klim van pakweg 45 km is milder. Nog niet zo ver op weg komen we langs de Viamala Schlucht, schitterend om zien. Fotostop 1 dringt zich op. De hele route blijkt parallel te lopen met de autostrade. Dat brengt met zich mee dat we rustig fietsen, maar wel steeds terug komen langs de autostrade. We gaan er even boven, even onder, het parcours is golvend maar de tendens is stijgend zonder meer. Voor het eerst gaat het niet zo vlotjes, het golvende parcours bijt harder in de kuiten dan de voorbije dagen.

Af en toe gaat het behoorlijk steil omhoog!

We gaan onderweg door Splugen, waar ze nog een dorpskern met kasseien hebben. Verderop komen we langs Hinterrhein.  Het dal versmalt. Rechts zien we de wolken samentroepen tegen de wand, links is een stukje blauwe hemel te zien. Hans roept ons al toe dat we richting blauwe gedeelte gaan. Dan toch eens zonder regenfrakske vandaag? Rechts lijkt het te donderen, maar dat is gewoon een militair gebied blijkbaar. Net voorbij het dorp Hinterrhein gaan we nog een keer over de autostrade, om dan gewoon echt aan de col te beginnen. ‘Het is er één waar je moet opletten of je vliegt uit de bocht’, zegt Hans. De col loopt inderdaad vlot, maar is ook buitengewoon mooi qua setting. Bocht na bocht, recht de ruwe natuur in. Beekjes, mini-meertjes, de vele bochten en hoge rotsen bepalen het zicht. Vlotjes gaan we boven de 2000 meter, de constante die deze klim hier toont, doet de benen goed. Ze verkiezen dezer dagen duidelijk een constante boven interval. De hartslag blijt ook iets lager. Ook colpadres raken vermoeid na bijna 15000 hoogtemeters deze week.

Op weg naar de San Bernardino

Boven op de top heeft Hans Inmiddels zijn busje zo gezet dat we mooi uit de wind kunnen lunchen, vooraleer een hele lange afdaling in te zetten. Achter het busje is het inderdaad fantastisch, ga je drie meter verder moet je wel afrekenen met een behoorlijke wind. De top zelf bestaat uit een oud gebouw, Hospiz Bernardhez, en een mooi gelegen meertje met col-steen, door Steve innig omhelsd. Grote honger heb ik niet, vanmorgen bij het ontbijtbuffet beetje overdaad gedaan denk ik…

Na de lunch volgt een grote duik naar beneden. Prachtige bochten, en overwegend vol meewind in de afdaling. Topsnelheid rond de 80, bij mij iets eronder, bij Steve iets erboven. Alleen bij de korte stukken zijwind moeten we wel opletten dat we het evenwicht behouden. Dat lukt, want anders was dit stuk wellicht onbestaande.

Langzaam gaat het van sterk dalen naar afwisselend vlak en een korter duikje. Hans had ons boven op de top al verwittigd dat het laatste stuk (heel lichtjes bergaf) sterk tegenwind is. We houden het tempo strak want op de zesde dag gaat het hard. Na een kleine koppeltijdrit komen we uit op een gemiddelde van meer dan 25 per uur, we zijn dus nog niet dood.

Logement is in Hotel Staziona. Beetje ouderwetse buitenkant, maar hier worden pizza’s geserveerd. Hans regelt dat voor ons even en gaat dan snel nog even richting meer van Lucarno fietsen. Wij verkiezen even platte rust en zien Thor winnen in Lourdes. Daarna een douche en even de blog bijwerken in de bar. ‘Cola bitte’, probeer ik. ‘Una coca’, zegt de barvrouw. ‘Salute’.  De rosé Topia van een of ander Zwitserse druif is het voorspel op een pizza.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s